Начин на приготвяне
Пригответе продуктите предварително и оставете на стайна температура за около 1 час. Маслото трябва да е меко.
Пресейте в голяма купа брашното, пудрата захар и канелата. Направете кладенче и в него сипете двете яйца, меда и предварително разтворената сода в оцета.
Нарежете мекото масло на малки кубчета и го добавете при останалите продукти. С ръце започнете да стискате маслото с останалите продукти, докато оформите меко и гладко тесто. Поради маслото тестото не лепне на ръцете.
Направете малки топчета и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Леко ги натиснете с пръст, за да се сплескат малко. Загрейте фурната на 180°C и печете меденките за около 10 мин.
Пригответе предварително всички меденки разпределени по тави тъй като печенето е кратко и да имате готовност да сменяте тавите.
Като извадите първата тава с меденки, започнете с малка лъжичка да издълбавате вътрешността им, като внимавате да не ги счупите. Колкото са по-горещи, толкова по-лесно се дълбаят. Като изстинат, стават по-твърди и се чупят при дълбаенето.
При готовност на всички меденки, сипете трохите от вътрешността им в купа. Натрошете ги с ръце на съвсем малки трохи.
Смелете орехите в блендер и ги добавете към трохите. Залейте с топло прясно мляко трохите и орехите. Добавете и мекото масло. Омесете всичко на мека смес.
Запълнете отворите на меденките с приготвения пълнеж. Слепете напълнените меденки две по две. Ако случайно ви свърши плънката, а останат още меденки, можете да натрошите бисквити и към тях да добавите орехи, масло и мляко и да довършите меденките.
Накрая при желание за декорация можете да потопите в разтопен шоколад половината от всяка сладка и да ги оставите, докато шоколадът се втвърди.
Приберете слепените меденки в кутия за съхранение и оставете да омекнат, ако можете :)
Рецептата е адаптирана от: uhaena.blogspot.com