Начин на приготвяне
Изплакваме добре и подсушаваме патицата от всички страни. С остър нож правим ромбоидни разрези на кожата, като внимаваме да не нарежем месото. Пробождане с вилица около бутчетата, за да изтече мазнината на птицата.
Натъркваме патицата със смес от солта, джинджифила и чесъна - отвън и отвътре. Поставяме резените портокал в кухината на патицата. Завързваме краката с канап или напъхваме трътката в кухината. Оставяме птицата да се маринова поне за една нощ в хладилника.
Загряваме фурната на 180 градуса.
През това време приготвяме глазурата за патицата. Смесваме портокаловия сок, меда, захарта и соевия сос. Оставяме сместа да заври и добавяме джинджифила. Намаляваме температурата и варим, докато се получи средно гъст сироп, отнема около 10 минути.
Печем патицата с гърдите нагоре в продължение на 1.5-2 часа, като внимателно изливаме мазнината през всеки 30 минути. Намазваме печената патица с глазурата и печем още 30 минути (около 2.5 часа общо).
Ако глазурата започне да изгаря, покриваме с фолио. Патицата е сготвена, когато температурата в най-дебелата част на бутчето е 75 градуса.
Оставяме патицата с портокали да почине 10 минути, преди да разрежем на порции.
Източник: Вили Дечева от Кулинарна мрежа
Коментари