Начин на приготвяне
В купа смесвам брашното и солта, слагам едната лъжица олио и прибавям маята, която предварително съм разтворила със захарта в хладката вода (без да изчакам да шупне, да втаса).
Разбърквам сместа добре с лъжица (получава се лепкаво тесто, но не е необходимо да се меси до твърдо да стане на топка).
След което тази смес я изсипвам в тавата на фурната, която предварително е застлана с хартия, намазана с олио и поръсена със семена, и разстилам сместа равномерно навсякъде. Отгоре също го поръсих с тях и оставих да втаса - може и да се пропусне.
Преди да сложа пицата във фурната, украсих с резени домати и маслини, имитиращи калинки (виж снимките). Помежду тях сложих и полумесеци лук.
А отгоре поръсих със ситно нарязаните пера от зеления лук и останалите маслини. Овкусих със суха чубрица, риган и смлян черен пипер - а вие според вашия вкус.
Пекох в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до желаната коричка (мека или по-хрупкава).
След изваждане от фурната полях пицата с тънка струйка зехтин. Получи се много хубава мека отвътре и с хрупкава коричка отвън вегетарианска пица.
Да ви е сладко!
Бележки: Брашното може 50/50 да е бяло и пълнозърнесто. Може също така в сместа да се включат 1-2 с.л. овесени ядки. Преди да се украси този блат за пица, може да се намаже с доматено пюре. Не намазах, за да изпъкнат калинките.