Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Кашкавалена Памук Погача

Кашкавалена Памук Погача

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кашкавалена Памук Погача
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"То вкус ли е да го опишеш, то аромат ли е - да го възпееш - уникална погача, казваме ви"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 250 мл
  • заквасена сметана - 40 г
  • кашкавалена извара - 2 с.л.
  • масло - 50 г разтопено
  • мая - 15 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта във леко затопленото прясно мляко. Сипете 150 грама от брашното и забъркайте кашичка. Покрийте я с чиста кърпа и оставете на топло за 15 минути.

Пресейте останалото брашно (250 г) в купа и направете кладенче, в което сипете половината разтопено масло, шупналата мая, кашкавалената извара, солта и заквасената сметана.

Замесете тесто, като си добавяте по малко от останалото масло (заделяйки малко от него за намазване), ръсвайте си и по малко брашно, докато получите гладко, еластично, средно меко и нелепнещо тесто.

Оформете на топка, намазнете и приберете в купата за около 40 минути, завивайки с кърпа. Трябва да удвои обема си.

Втасалото тесто разточете на тънка кора, намажете с остатъка от маслото и поръсете с настърган кашкавал.

Завийте на руло и го сплескайте и разточете, не прекалено тънко, за да не се разкъсат пластовете.

Нарежете на ленти с приблизителна дебелина два пръста и всяка завържете на възелче и подредете на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене (22 см диаметър). Отново оставете на топло да втаса и бухне хубаво поне 1 час.

Намажете погачата със разбит с малко вода жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса за 35 минути или до приятен златист загар.

След изваждане от фурната отделете памук погачата от тавичката и оставете да изстине върху решетка. Това се прави с цел да не се запарва и навлажнява и да може да изстине равномерно.

Добър апетит!

Кашкавалената Памук Погача е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: