Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Захаросана памук погача

Захаросана памук погача

Захаросана памук погача
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Станете и вие майстор на погачите - вижте стъпка по стъпка как да умесите Захаросана памук погача"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 600 мл.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 7 с.л.
  • захар - 10 с.л.
  • подсладител - 2 с.л. течен
  • ванилия - 2 прахчета
  • ракия - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • брашно - около 1400 г (+ 100 г за доомесване)
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • сусам - и захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете продуктите за час на стайна температура.

Активирайте маята, като я натрошите в купа и разбъркате с малко захар и топло мляко, поръсете с брашно и оставете да изпълни купата.

Пресейте брашното, сипете солта и направете кладенче. Счупете яйцата, (отделете 2 жълтъка за намазване), разбийте ги със захарта, млякото и олиото. Замесете хубаво гладко тесто, покрийте и оставете да втаса.

Разделете тестото на пет еднакви части, моите са по 394 грама всяка, останалото тесто трябва да е около 708 грама, което е за оформянето по края и центъра.

Петте части тесто разточете на еднакво големи обли кори. Намажете ги с разтопено масло, подредете една върху друга без да мажете последната.

Разрежете корите на 12 части, като центърът остава цял. Готовите разрязани 12 части леко издърпайте навън, за да не залепват, и всяко парче усучете в една посока.

Останалото тесто разделете на малка и голяма част, малката разточете на 2 малки кори намажете с масло, сгънете на 2, нарежете на 5-6 триъгълника и оформете листенца.

Голямата част разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, нарежете на малки рулца, поставете ги по края на тавата.

Ако ви е останало малко тесто направете още декорация и с въображение ще се получи една много красива сладка памук погача.

Оставете я да втаса, след което намажете със жълтък и малко вода, поръсете със захар и сусам. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: