Начин на приготвяне
Оставете продуктите за час на стайна температура.
Активирайте маята, като я натрошите в купа и разбъркате с малко захар и топло мляко, поръсете с брашно и оставете да изпълни купата.
Пресейте брашното, сипете солта и направете кладенче. Счупете яйцата, (отделете 2 жълтъка за намазване), разбийте ги със захарта, млякото и олиото. Замесете хубаво гладко тесто, покрийте и оставете да втаса.
Разделете тестото на пет еднакви части, моите са по 394 грама всяка, останалото тесто трябва да е около 708 грама, което е за оформянето по края и центъра.
Петте части тесто разточете на еднакво големи обли кори. Намажете ги с разтопено масло, подредете една върху друга без да мажете последната.
Разрежете корите на 12 части, като центърът остава цял. Готовите разрязани 12 части леко издърпайте навън, за да не залепват, и всяко парче усучете в една посока.
Останалото тесто разделете на малка и голяма част, малката разточете на 2 малки кори намажете с масло, сгънете на 2, нарежете на 5-6 триъгълника и оформете листенца.
Голямата част разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, нарежете на малки рулца, поставете ги по края на тавата.
Ако ви е останало малко тесто направете още декорация и с въображение ще се получи една много красива сладка памук погача.
Оставете я да втаса, след което намажете със жълтък и малко вода, поръсете със захар и сусам. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.