Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко и в половината от него се натрошава прясната мая. Прибавя се една супена лъжица захар и една брашно. Сместа се оставя настрани за около десет минути до като се активира и шупне маята.
Брашното се пресява заедно със солта. В средата му се прави кладенче в което се слага оцета, олиото, разбитите две яйца и белтъкът на третото, топлото прясно мляко и шупналата мая.
Замесва се меко и нелепнещо тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно за доизмесване.
Тестото се оформя на топка и поставя в купа, намазана с олио. Купата се покрива с памучна кърпа и тестото се оставя да втаса на топло, докато удвои обема се.
Втасалото тесто се разделя на две, а всяка половина на още две. От всяка топка се разточва кора върху набрашнен плот.
След като се разточи първата кора се намазва със свинска мас. Отгоре се поставя втората кора, която се намазва отново с мазнина.
Слагат се джумерки и двете кори се навиват на руло. Рулото се реже на триъгълници, които се нареждат в намазнена и набрашнена тава. Същото се прави и с останалите две кори.
Погачата се оставя да втаса за още около 15-20 минути, намазва се с разабит жълтък, смесен с около две лъжици прясно мляко и се поставя във фурна загрята на 180 градуса.
Погачата се пече 45-50 минути, като по средата на печенето се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.