Начин на приготвяне
Всички продукти за месене (брашно, мая, захар, сол, вода и яйцето) сложете в хлебопекарна на програма Месене.
От втасалото тесто отделете 50 г и оформете топче. Оставете го настрани.
Останалото тесто разделете на две равни части. Всяка разточвате правоъгълно на 45-28 см. Намазвате със смес от меко масло, жълтък и заквасена сметана.
Прихлупвате на две и нарязвате на ленти 1.5 см. Всяка получена лента увивате, като леко разширявате и събирате двата края, като ги прищипвате. Редите в тава 30 см с хартия на дъното едно до друго, като започвате от външната страна на тавата.
След като оформите един ред, по този начин редите втори, като прихлупвате до половина с усуканите ленти. След като направите три реда и всеки прихлупен, взимате отделеното в началото топче, примесвате го и го слагате в центъра на тавата, така че да прихлупите краищата на третият ред, поръсвате със микс от семена.
Без да втасва, памук погачата се маже с леко разбито яйце.
Усукана памук погача се пече на 160 градуса в загряна фурна.