Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Печени дърпани гевречета

Печени дърпани гевречета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Печени дърпани гевречета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
38 мин.
Порции
4
"И когато децата се сдърпат за последното геврече, ще разберете защо ги наричаме Печени дърпани гевречета"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • мая - 7 г суха (1 пакетче)
  • вода - 280 г
  • масло - 50 г разтопено
  • мед - 15 г
  • сол - 10 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се загрява до 37 градуса - телесна температура. В нея се разтваря и разбърква медът, маята и маслото.

Брашното се пресява в купа заедно със солта и се формира кладенче, в което се изсипва течната смес.

Замесва се гладко еластично тесто при продължително месене - поне 10 минути. Брашно се ръсва по много малко, докато спре да лепне.

Тестото се оформя на топка, намазнява се леко и се връща в купата. Покрива се с кърпа и се оставя за 1 час в топло помещение.

След като втаса и удвои обема си, се разделя на 8 равни части. Всяка от тях се оформя на фитил по следния начин:

Върху леко намазнен плот се издърпва/издължава топчицата тесто, с едната ръка се притиска в единия край, а другата работи с движения нагоре-надолу и в същото време изтегля и издърпва тестото до образуване на фитил.

Два по два фитилите се увиват един с друг и краищата им се съединяват.

Получените оформени гевречета се подреждат на разстояние в тавичка покрита с хартия за печене. оставят се да втасат за още 1 час или докато хубаво бухнат.

Фурната се загрява до 200 градуса. Гевреците със сусам се мажат с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсват се със сусам и се пекат 18-20 минути или докато придобият златист загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: