Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Франзели»Невероятно вкусни домашни франзели

Невероятно вкусни домашни франзели

Невероятно вкусни домашни франзели
Снимка: Румена Карабаджева
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
130 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
145 мин.
"Толкова уханни, толкова вкусни, с такава неустоима коричка - перфектните домашни франзели"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г (или комбинация от два или повече вида)
  • вода - 400 мл топла (но не гореща)
  • мая - 1/4 пакетче прясна
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л. (или 1 ч.л. мед вместо 1 ч.ч. захар)
  • яйца - 1 за намазване на франзелите
  • За първия пълнеж
  • маслини - 80 - 100 г
  • кашкавал - 50 г
  • домати - 1 малък до среден размер
  • чесън - 1 - 2 скилидки (зависи колко обичате чесън)
  • риган - 1 с.л.
  • За втория пълнеж
  • магданоз - 1 вр. (около 15 - 20 г)
  • масло - 50 г
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в хладка вода и добавяме захарта (медта), разбъркваме добре и оставяме настрана. През това време в голяма купа смесваме брашното (брашната, ако използвате няколко вида) и солта. След като маята се е разтворила, я прибавяме към брашното. Разбъркваме добре съставките, покриваме купата с чиста кърпа и оставяме тестото на топло за около 2 часа (може и повече), за да втаса.

Докато чакаме си приготвяме плънките.

Първата плънка я приготвяме като нарежем домата и маслините, настържем кашкавала, смиламе чесъна и смесим всички съставки в една купа.

За втората плънка е необходимо маслото да е леко омекнало, но не течно (разтопено), отново смиламе чесъна и заедно с накъсания магданоз смесваме съставките. Получената смес се оставя в хладилника, като за улеснение по-късно може да я изсипем във фолио и навием овално, така че да бъде във формата на мини саламче.

След като втаса тестото, слагаме брашно на кухненския плот и го изсипваме. Омесваме, за да не е лепкаво и разделяме на две части. Първата я разточваме с точилка във форма, наподобяваща правоъгълник. Намазваме я с първата плънка и навиваме на руло. Разрязваме рулото по средата (като не започваме от самото начало рулото, а около 2-3 см след него) и увиваме двете части, така че да се получи плитка. Поставяме суровата си франзела в тава (предварително съвсем малко намазнена и покрита с хартия за печене).

Взимаме втората чат от тестото и в зависимост от това колко голямо е то, може да го разделим на две части. Тук не ни трябва точилка. Взимаме едната част и чрез оформяне с ръце ѝ придаваме овален вид на нормална франзела. Оставяме я/ги в тавата при другата. Намазваме ги с яйце.

Слагаме ги да се пекат на 220°C в предварително загрята фурна за около 15-20 мин.

Франзелите, които изпекохме без пълнеж, веднага след изпичането им им правим хоризонтални разрези. Взимаме втората плънка от хладилника и я нарязваме на толкова кръгчета (части), колкото разрези сме направили на франзелите, и ги поставяме в тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: