Начин на приготвяне
Цвеклото се обелва, измива се и се вари в леко подсолена вода до омекване и след това се смила.
Смесете брашното, мая, захарта и солта в купа. Добавете цвеклото и зехтин част от водата.
Замесете, докато текстурата на тестото не стане лепкава. Ако е необходимо, можете да добавите още вода. Сложете тестото в купа и поръсете с малко брашно, покрийте с фолио или кърпа и оставете тестото да се надигне за около час.
След втасване го прехвърлете на плот или повърхност, леко поръсена с брашно.
Разделете на 10 малки топки. Подредете в тава с лист за печене на равно разстояние едно от друго. Преди да втасат, сложете във всяка от малките питки парченце мацарела и продължете процеса.
Покрийте отново, докато хлебчетата удвоят размера си.
Печете питките с цвекло във фурна, предварително загрята до 180°C за около 15 минути, докато придобият златист загар.