Начин на приготвяне
Брускетите са една от класиките в италианската кухня. Предлагам ви този вариант, който можете да си похапнете по време на диетична режим, без да се притеснявате от твърде много излишни калории.
Първо си приготвяме маринатата за печените чушки. Смесваме зехтина с балсамикото и прибавяме нотка пикантност със сос от туршията. Пасираме скилидката чесън, овкусяваме със сол и балансираме киселинността с малко мед. Чушките разполовяваме през средата и ги поставяме в маринатата, за да поемат от вкусовете. Добре е да престоят в хладилник за едно денонощие.
Пармезановия чипс приготвяме, като в нагорещен тефлонов тиган прибавим няколко капки зехтин. Разнасяме равномерно по дъното и сипваме пармезана.
Намаляваме температурата на огъня и оставяме сиренето да се разтопи и запече. Изваждаме внимателно, с помощта на шпатула.
Фенелът нарязваме на шайби, леко посоляваме и запичаме в грил тиган.
Поставяме в купа заедно с чесъна, сока от краставица, зехтин и няколко капки от сусамовото олио. Не прекалявайте с него, защото ароматът му е силен и натрапчив.
Пасираме до хомогенност. Към пюрето прибавяме сметаната и крема сиренето. Опитваме на вкус и ако е необходимо доовкусяваме.
Врече е да изпечем брускетите. За целта отстраняваме горната и долна част на франзелата с остър нож. Останалата среда режем на две части, като отстраняваме и краищата ѝ. Запичаме брускетите между два тигана.
Намазняваме дъното на грил тиган. Слагаме на дъното хартия за печене, върху която поставяме брускетата. Затискаме я с друг тиган или тежка чиния. Като се запече от едната страна я обръщаме и отново затискаме.
Готови сме да сглобим всички компоненти.
Запечената брускета намазваме с леко с маринатата от пиперките. Не трябва да прекалим, за да не я накиснем!
Подреждаме чушките и шунката, като се опитаме да им придадем формата на роза.
Прибавяме и от млечния мус. Върху него поставяме от пармезановия чипс. Гарнираме с резенчета чери доматчета и халапеньо.
Аранжираме брускетите с листенца свеж спанак и стръкчета фенел. Можете да я поднесете и към леки зеленчукови супи.