Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с бяло вино и аспержи

Ризото с бяло вино и аспержи

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k2k
Ризото с бяло вино и аспержи
Снимка: Храна за Душата
2 / 10
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Семпло, но съвършено - така бихме описали това ризото на човек, който все още не го е опитал"

Необходими Продукти

  • ориз - 150 г Арборио
  • аспержи - 1 връзка
  • масло - 150 г
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 150 мл
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • сметана - 150 мл готварска
  • пекорино - 30 г сирене
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете аспержите и отстранете твърдата част в края на всяко стръкче.

Нарежете на ситно глава лук и го задушете в 2 с.л. зехтин за кратко. Когато омекне, добавете ориза за ризото. Овкусете със сол и черен пипер и запържете за минута-две, докато зрънцата станат прозрачни.

Налейте бялото вино и гответе за още 3-4 минути, докато миризмата на алкохола се изпари. Започнете да наливате литър зеленчуков бульон на части, като бъркате непрекъснато.

Добавяйте по чаена чаша и бъркайте, докато оризът я поеме напълно. Добавете дръжките на аспержите и продължете да добавяте бульон. Бъркайте през цялото време, за да получите гладка и кремообразна структура.

Когато ризотото е готово, намалете котлона, добавете сметаната и гответе за още минута-две. Свалете съда от котлона и добавете 50 г настъргано твърдо сирене.

Загрейте парченце масло в отделен съд и пуснете вътре крехките връхчета на аспержите. Подправете със сол и черен пипер и задушете за кратко само колкото да поомекнат.

Сипете ризотото с бяло вино и аспержи в дълбока чиния, гарнирайте отгоре със сотираните маслени аспержи и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: