Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена погача

Сватбена погача

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328328
Сватбена погача1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15
"Ръчно омесена и декорирана с много любов погача, за един от най-важните дни в живота на влюбените!"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • сол - 10 г
  • мая - 7 г на прах
  • яйца - 2 броя
  • масло - 75 г
  • мед - 1 с.л.
  • вода - 200 мл.
  • за украсата
  • брашно - 250 г
  • вода - 100 г
  • масло - 50 г
  • сол - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го разбъркайте със солта, маята. В кладенче посредата сипете леко разбитите яйца, меда и водата. Хубаво разбъркайте всичко и добавяйки мекото масло замесете меко и гладко тесто за около 10 минути.

Оставете го да втасва в намазнена купа, покрита с кърпа за час и половина. След това отделете от тестото 300 грама за долната част на погачата. Заделеното тесто се разточва като дълъг фитил, който се усуква и се разпределя по периферията на тавата.

В средата на подмазнената тава разпределете останалото тесто, оформено на гладка топка.

Предварително подготвеното по стандартния начин декоративно тесто за украсата от цветя и рози трябва да е престояло в хладилник 24 преди да оформите от него украсата и още 12 часа, след като направите розите, цветята и всичко, което искате да има върху питката.

Най-лесно е да изрежете разточеното декоративно тесто с формички - въпрос на сръчност и изобретателност. Украсената питка се намазва с разбито яйце и се оставя да втаса още 1 час.

Сватбената погача се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 30 минути или докато е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
516
48
36
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Валя Йорданова Стефанова
Валя Йорданова Стефанова
Много е красива погачата
30.07.2023 23:21
Таня
Таня
Димитринка, погачата изглежда великолено, но обясненията по рецептата са повече от недостатъчни.
В какъв диаметър тава се пеще, за колко време, на колко градуса? И украсата е великолепна, но не е само вупрос на сръчност ,а на прецизни обяснения. Готвенето е наука и когато човек иска да научи другите , не им подхвърля 5 изречения, а обяснява изчерпателно.
04.04.2015 14:38
1
zoya aleksandrova
zoya aleksandrova
изглежда великолепно
09.10.2013 00:07
Ivan
Ivan
Уникално красива погача. Браво на димитрина
24.04.2013 22:00