Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Филе от костур с бяло вино

Филе от костур с бяло вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Филе от костур с бяло вино6 / 6
31/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Изискано, но същевременно лесно и много здравословно ястие с костур - истински подарък за ценителите на добрата храна"

Необходими Продукти

  • костур - 1 бр. /750 г цяла риба/
  • бяло вино - 150 мл
  • босилек - 1 свежа клонка
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства от главата, вътрешностите и костите. Изплаква се, подсушава се и се реже на филета. Като грамаж би трябвало да ви останат около 350 г.

Почистените филета се слагат в купа, посоляват се и натъркват с малко черен пипер. Заливат се с бялото вино и върху тях се разполага клонката пресен босилек. Оставя се да престои в хладилник 2 часа.

Когато дойде време да се пече рибата, фурната се загрява до 200 градуса и филетата се подреждат в намазнена със зехтин тавичка. Заливат се със маринатата от бяло вино (не всичката, а около 100 мл). Стръкчето босилек отново се поставя върху костура и отгоре се напръсква със зехтин.

Пече се 25 минути или докато започне да порозовява. За да остане рибата крехка и сочна, не трябва да се препича прекалено до тъмен загар.

Вкусният костур с бяло вино се поднася с резени лимон и свежа салата по избор.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: