Начин на приготвяне
Сирената се настъргват и смесват с останалите продукти за плънката. Разбъркват се с вилица и с мокри ръце се оформят на 8 топки.
Всички продукти за месене (брашно, мая, захар, сол, вода, яйца, масло и мляко) сложете в хлебопекарна на програма Месене.
Тестото се разделя на 8 равни части - аз ги претеглям. Работният плот се поръсва съвсем леко с брашно.
Всяко парче тесто се оформя с ръце/или точилка на питка върху плота. В средата се поставя сиренова топка от плънката. Краищата се събират нагоре като кошничка и прищипват, да се затвори добре плънката.
Получената топка се обръща със слепената част надолу и отново с ръце/или точилка се изтънява на кръг с големина колкото дъното на тигана (~22 см) , в който ще ги печем.
Когато се оформя питката с точилка, стават по-равномерни, но пък точилката изкарва всичкия въздух от питката и тестото :) а когато има повече въздух, знайно е, че се надува и изпича по-хубаво.
Тиган с дебело дъно се загрява на котлона на средна температура.
Готовата питка се поставя в тигана - сух, не намаслен - ако има повече полепнало брашно по нея, се поизтупва. Тиганът се затваря с капак и питката пече по около 4-5 мин от всяка страна.
Наглеждат се, докато се зачервят. По време на печенето парата издува хачапурите отвътре и те стават като гъбки :) но после, докато се охлаждат, горещият въздух излиза и те се прибират.
След като се извадят от тигана, хачапурите се намазват с масло от двете страни и оставят 5-6 мин да починат, преди да се нарежат.