Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хачапури»Хачапури с спанак и сирене

Хачапури с спанак и сирене

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5692k3
Хачапури с спанак и сирене
Снимка: Галя Николова
1 / 3
01/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Този аромат, който се носи от кухнята, от хачапури ли е или ни се е присънило"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • топла вода - 100 мл
  • масло - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г жива (7 г суха)
  • брашно - 700 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • кашкавал - 200 г пушен + 200 г овчи
  • овче сирене - 200 г
  • извара - 200 г
  • спанак - 20 листа
  • яйца - 1 бр.
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • масло - ~ 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сирената се настъргват и смесват с останалите продукти за плънката. Разбъркват се с вилица и с мокри ръце се оформят на 8 топки.

Всички продукти за месене (брашно, мая, захар, сол, вода, яйца, масло и мляко) сложете в хлебопекарна на програма Месене.

Тестото се разделя на 8 равни части - аз ги претеглям. Работният плот се поръсва съвсем леко с брашно.

Всяко парче тесто се оформя с ръце/или точилка на питка върху плота. В средата се поставя сиренова топка от плънката. Краищата се събират нагоре като кошничка и прищипват, да се затвори добре плънката.

Получената топка се обръща със слепената част надолу и отново с ръце/или точилка се изтънява на кръг с големина колкото дъното на тигана (~22 см) , в който ще ги печем.

Когато се оформя питката с точилка, стават по-равномерни, но пък точилката изкарва всичкия въздух от питката и тестото :) а когато има повече въздух, знайно е, че се надува и изпича по-хубаво.

Тиган с дебело дъно се загрява на котлона на средна температура.

Готовата питка се поставя в тигана - сух, не намаслен - ако има повече полепнало брашно по нея, се поизтупва. Тиганът се затваря с капак и питката пече по около 4-5 мин от всяка страна.

Наглеждат се, докато се зачервят. По време на печенето парата издува хачапурите отвътре и те стават като гъбки :) но после, докато се охлаждат, горещият въздух излиза и те се прибират.

След като се извадят от тигана, хачапурите се намазват с масло от двете страни и оставят 5-6 мин да починат, преди да се нарежат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: