Начин на приготвяне
В моето родно село Светлен това е много често приготвяно ястие. Даже домакините си затварят лапад в буркани, за да го правят и през зимата.
Някои му викат кашник с лапад, а други - лападник.
Много лесна, вкусна и калорична закуска.
Изчистените лапад и лук се нарязват и задушаватв 5 с.л. от мазнината и 1 к.ч. вода. Оставят се да изстинат.
Яйцата се разбиват с масло, кисело мляко, сирене и сода.
Добавят се задушените лапад и лук, както и ситно нарязан джоджен.
Постепенно се прибавя брашно до получаването на много гъста каша. Всичко се изсипва в намаслена и набрашнена тава или такава с незалепващо покритие.
Печете лападника в предварително загрята на 170°C фурна 40 – 45 мин.