Начин на приготвяне
Бърза, лесна, вкусна и полезна рецепта за здравословна зимнина, приготвена с Благодарност към природата!
Набираме пресен лапад от градината в голям леген и го измиваме старателно. Отрязваме дръжките на листата. Нарязваме лапада на широки ленти - 1.5-2 см.
В голяма и висока тенджера оставяме да заври 3.5-4 литра вода (за по-бързо може да си помогнем с електрическата кана). Сипваме хималайската сол и разбъркваме.
Започваме да сипваме нарязания лапад, като отмерваме 40 големи богати шепи. Отново разбъркваме и оставяме на котлона 10-15 минути, само да си смени цвета - от свежо зелено до пастелно зелено.
Минималното варене запазва полезните свойства на зеленините!
В измити чисти буркани пълним догоре от сместа богато и плътно, с възможно по-малко от течността. Затваряме сигурно и плътно винтовите капачки и стерилизираме в тенджера кипнала вода за 10-15 минути.
Много бавно и внимателно поставяме и изваждаме от горещата вода - желателно е със специалните щипки за буркани, като се стараем да не удряме стъклените буркани едни в други!
След като ги извадим, ги обръщаме с капачките надолу и така остават докато бурканите с лапад се охладят.
Накрая подреждаме в избата, за да има и за напред прекрасна зеленина, напомняща за пролетта!
Лападът в буркани с хималайска сол е готов.