Начин на приготвяне
Запържете брашното до златисто в маслото, прибавете жълтъка, разбъркайте хубаво, разредете до подходящата гъстота с млякото и смесете получения бешамелов сос със сварените в подсолена вода отцедени и ситно нарязани лапад и киселец и добавете яйцата.
От брашното, водата и солта замесете твърдо тесто, разточете го на правоъгълник с дебелина около 0.5 см, разделете го и върху половината сложете тънки ленти масло, покрийте с другата половина и разточете отново до предишната големина.
Повторете това 5 пъти, докато се замеси всичкото масло, и оставете тестото най-малко за час в хладилника.
Разточете тестото на тънка кора, сложете я в намаслена форма, изсипете отгоре ѝ зеленчуковата смес и печете пирога в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 мин..
После допечете масления пирог с лапад и киселец на 180 градуса.