Печено пиле с картофи и гъби в гювеч

10/04/2019
Зорица
отЗорицаМастър Шеф89524727214
"Запомнихте ли всички подправки, защото не са една и две - по-добре направо си ги запишете "
Приготвяне20 мин.
Готвене100 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 636
  • Преглеждания за месеца245
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • пиле - 1.5 кг
  • картофи - 10 бр. по - едри
  • печурки - 4 - 5 бр. по - едри
  • чесън - 4 глави
  • бира - 300 мл непастьоризирана
  • зехтин - 1/2 к.ч.
  • подправки
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л. на зърна
  • бял пипер - 1/4 ч.л. на зърна
  • розов пипер - 1/4 ч.л. на зърна
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 к.л., изсушена
  • мащерка - 1 к.л., изсушена
  • естрагон - 1/2 к.л. изсушен
  • розмарин - 1 к.л. изсушен
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • допълнително за поръсване
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво и отцежда от водата. Кожата внимателно се отлепва, като с внимателни движения подпъхваме ръка от към шията на гърба и постепенно преминаваме към бутчетата. По същия начин се процедира и от към гърдите.

Подправките се смилат, стриват и смесват в купа. Добавя се зехтин и се разбърква на кашичка. Пилето се прехвърля в гювеча и се натрива хубаво с кашата от билки, подправки и зехтин отвътре и отвън. Натрива се и под кожата.

В корубата му се пъхат целите глави чесън, обелени само от външните листа.

Пилето се оставя по корем в гювеча и на дъното се изсипва младото пиво.

Съдът се похлупва и се оставя на хладно поне за час, за да се овкуси пилето.

След това картофите се обелват и измиват, нарязват се на едри парчета. Гъбите също се измиват, но се оставят цели.

Картофите и гъбите се прехвърлят в гювеча, като се слагат отстрани на пилето. Накрая се поръсва всичко допълнително с 1 ч.л. пушен червен пипер и 3 - 4 с.л. зехтин.

Съдът се похлупва с капака, слага се върху тавичка и след това в долната част на фурната.

Фурната се включва на 180-200 градуса на вентилация и ястието се пече около час и 20 минути. След като е готово е оставя в горещата, но изключена фурна за 10-15 минути да си почине преди сервиране.

Така приготвено ястието е божествено - месото е крехко, с вкусна препечена билкова коричка, а картофите са перфектно задушени и се топят в устата. За чесънчето (като масло е...) и гъбките да не говорим...

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар