Начин на приготвяне
Първо в леко затопленото мляко слагам 1 с.л. захар и маята, която е от 42 г прясна мая, 5-6 с.л. брашно.
Оставяме да се активира маята. Последователно слагам яйцата, заквасената сметана, олиото и постепенно слагам и брашното.
Меси се до получаването на меко тесто.
Предварително си включвам фурната на 50 градуса. Слагам тестото във фурната, докато се удвои. След това разделям тестото на 4 топчета.
Всяко топче разточвам на правоъгълник и мажа с разтопено краве масло, поръсвам със сирене и така правя другите листове, като последния не го мажа. Режа първо на две части, всяка част на три или общо трябва да се получат 6 ленти.
Всяка лента усуквам първо от лявата страна и след това от дясната страна. Свивам на охлюв и нареждам в тавата. Мажа тутманика с жълтък и оставям да се удвои.
Завъртяният тутманик се пече на 170 градуса за 50 минути.
Източник: Валя Ангелова от Кулинарна мрежа