Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Уникален завъртян тутманик

Уникален завъртян тутманик

Уникален завъртян тутманик
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"При тутманиците важи правилото - колкото по-завъртян е, толкова по-вкусно се е получил"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 42 г прясна
  • яйца - 3 бр. като единия жълтък за намазване
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • сметана - 3 с.л. заквасена
  • брашно - 1.1 кг
  • сирене - 300 г
  • масло - 100 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо в леко затопленото мляко слагам 1 с.л. захар и маята, която е от 42 г прясна мая, 5-6 с.л. брашно.

Оставяме да се активира маята. Последователно слагам яйцата, заквасената сметана, олиото и постепенно слагам и брашното.

Меси се до получаването на меко тесто.

Предварително си включвам фурната на 50 градуса. Слагам тестото във фурната, докато се удвои. След това разделям тестото на 4 топчета.

Всяко топче разточвам на правоъгълник и мажа с разтопено краве масло, поръсвам със сирене и така правя другите листове, като последния не го мажа. Режа първо на две части, всяка част на три или общо трябва да се получат 6 ленти.

Всяка лента усуквам първо от лявата страна и след това от дясната страна. Свивам на охлюв и нареждам в тавата. Мажа тутманика с жълтък и оставям да се удвои.

Завъртяният тутманик се пече на 170 градуса за 50 минути.

Източник: Валя Ангелова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: