Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Турски кебап върху пюре от патладжан (Hunkar Begendi)

Турски кебап върху пюре от патладжан (Hunkar Begendi)

редакция:
Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Турски кебап върху пюре от патладжан (Hunkar Begendi)
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Ако трябва да опишем това уникално предложение от Турската кухня само с една дума, тя със сигурност ще е - леле."

Необходими Продукти

  • пилешко филе - 600 г
  • лук - 1 голяма глава
  • чушки - 1 бр. зелена + 1 бр. червена
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол
  • за соса
  • патладжани - 600 - 700 г
  • масло - 1 с.л. краве
  • брашно - 2 с.л.
  • мляко - 600 мл прясно
  • топено сирене - 150 г
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително изпечете патлажданите на фурна. Обелете ги и оставете да се отцедят. Пасирайте в блендер.

Почистете останалите зеленчуци и ги нарежете на дребни кубчета. Доматите обелете и също нарежете на кубчета. Можете при желание да използвате и консерва домати, обелени и нарязани на кубчета.

Нарежете пилешкото месо на дребни кубчета. Загрейте олиото в незалепващ дълбок тиган на умерена температура на котлона. Сипете нарязаните лук, моркови и чушки и пържете около 5 мин или докато поомекнат. Добавете кубчетата пилешко месо.

Пържете и разбърквайте периодично, докато месото побелее за около 10 мин. Добавете доматеното пюре, червения пипер, черния пипер и солта на вкус. Разбъркайте хубаво и гответе още около 5 мин.

Добавете доматите на кубчета, разбъркайте, сложете капак и намалете огъня. Оставете ястието да се готви до готовност за около 20 мин. Междувременно загрейте маслото за соса в подходящ дълбок съд на котлона. Сипете брашно и го запържете, като разбърквате хубаво с бъркалка, за да не стане на бучки.

Добавете на тънка струйка прясното мляко, като непрекъснато разбърквате. Овкусете соса Бешамел със сол и черен пипер. Добавете пюрето от патладжан и топеното сирене и отново разбъркайте хубаво. Гответе около 5 мин или докато се разтопи топеното сирене.

Сервирайте кебапа, като сипете в дълбока чиния от патладжанения дип и отгоре поставите от пилешкото месо.

Турският кебап върху пюре от патладжан (Hunkar Begendi) е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: