Начин на приготвяне
Предварително изпечете патлажданите на фурна. Обелете ги и оставете да се отцедят. Пасирайте в блендер.
Почистете останалите зеленчуци и ги нарежете на дребни кубчета. Доматите обелете и също нарежете на кубчета. Можете при желание да използвате и консерва домати, обелени и нарязани на кубчета.
Нарежете пилешкото месо на дребни кубчета. Загрейте олиото в незалепващ дълбок тиган на умерена температура на котлона. Сипете нарязаните лук, моркови и чушки и пържете около 5 мин или докато поомекнат. Добавете кубчетата пилешко месо.
Пържете и разбърквайте периодично, докато месото побелее за около 10 мин. Добавете доматеното пюре, червения пипер, черния пипер и солта на вкус. Разбъркайте хубаво и гответе още около 5 мин.
Добавете доматите на кубчета, разбъркайте, сложете капак и намалете огъня. Оставете ястието да се готви до готовност за около 20 мин. Междувременно загрейте маслото за соса в подходящ дълбок съд на котлона. Сипете брашно и го запържете, като разбърквате хубаво с бъркалка, за да не стане на бучки.
Добавете на тънка струйка прясното мляко, като непрекъснато разбърквате. Овкусете соса Бешамел със сол и черен пипер. Добавете пюрето от патладжан и топеното сирене и отново разбъркайте хубаво. Гответе около 5 мин или докато се разтопи топеното сирене.
Сервирайте кебапа, като сипете в дълбока чиния от патладжанения дип и отгоре поставите от пилешкото месо.
Турският кебап върху пюре от патладжан (Hunkar Begendi) е много вкусен.