Класическо свинско с ориз на фурна

16/04/2019
"За някои хора класиката може и да е Моцарт, но за лакомниците тя е Класическо свинско с ориз на фурна"
Приготвяне15 мин.
Готвене95 мин.
Общо110 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 827
  • Преглеждания за месеца327
  • Преглеждания за седмицата50
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • свинско месо - 500 г (от врат или ребърца)
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 60 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете свинското месо на едри кубчета (ако ползвате ребра, те трябва да са с много месо по тях) и сварете до готовност. Прецедете бульона от варенето и го подправете със сол на вкус.

2. Накълцайте главата кромид лук и запържете с щипка сол до лек карамелен оттенък в загрятото на умерен огън олио.

3. Сипете ориза, предварително измит в няколко води, за да падне нишестето от него.

4. Запържете го за 2 минути, разбърквайки, за да не залепва.

5. Сипете черния пипер и бульона от варенето на месото - на 1 част ориз, 2 и половина - 3 части течност, в зависимост от вида на ориза и указанията на пакета.

6. Прехвърлете всичко в тавичка и сложете свинското. Печете свинското с ориз в загрята на 200 градуса фурна, докато остане на мазнина и оризът е поел течността - около 20-25 минути.

7. Готовото свинско с ориз извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след това поръсете с прясно накълцан магданоз и поднесете.

Една класическа гозба от нашата българска кухня, с малко продукти, но вкусна и обичана от всички!

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар