Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
В затопленото мляко се прибавя 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и се изсипва сухата мая. По принцип, когато се работи със суха мая, предварителното ѝ активирането не е задължително, но аз го практикувам, за да съм наясно дали е годна сухата мая за употреба. Така си спестявам главоболия.
В купата към маята се прибавят яйцата, захарта, портокаловия сок, олиото, настърганите цитрусови кори и ванилията. Разбърква се и се прибавя солта.
Започва да се добавя по-малко от брашното, като в началото се разбърква с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти дотолкова, че става трудно разбъркването ѝ.
Доизмесва се върху работен плот и се поставя в добре намаслен найлонов плик, като в голям найлонов плик се изсипват 2-3 с.л. олио/зехтин, размачква се добре, поставя се козуначеното тесто. Оставя се, докато увеличи обема си, като се оставя и място достатъчно, за да се вдига спокойно. Това ще отнеме около 1.30 - 2 часа.
Втасалото тесто се изсипва върху малко брашно и се дели на 10 равни части, ползва се кантарче. От парчетата тесто се оформя фитил с дължина около 70 см. Фитилите се сгъват на две и се усукват. Двата края се застъпват и се оформя геврек.
Козуначените гевречета се подреждат в тава с хартия за печене с разстояние едно от друго.
Оставят се да втасат отново за около 20-30 минути.
Втасалите гевречета се намазват с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио.
Поръсват се със захар на перли.
Пече се на 180 градуса за около 15/20 минути.
Вкусните и ароматни козуначени гевречета са готови.