Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен Сладкиш»Вкусни и ароматни козуначени гевречета

Вкусни и ароматни козуначени гевречета

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Вкусни и ароматни козуначени гевречета
Снимка: marcheva14
4 / 5
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Когато из въздуха се носи аромат на козуначени гевречета, никой не може да остане равнодушен"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г 00
  • захар - 120 г + 2 с.л. , кристал
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • жълтък - за намазване
  • ванилин - 2 бр. прах
  • прясно мляко - 80 мл
  • портокалов сок - от 1/2 портокал свеж
  • портокалова кора - настъргана от 1 портокал
  • лимонова кора - настъргана от 1 лайм
  • олио - 80 мл
  • сол - 1/4 ч.л.
  • суха мая - 7 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

В затопленото мляко се прибавя 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и се изсипва сухата мая. По принцип, когато се работи със суха мая, предварителното ѝ активирането не е задължително, но аз го практикувам, за да съм наясно дали е годна сухата мая за употреба. Така си спестявам главоболия.

В купата към маята се прибавят яйцата, захарта, портокаловия сок, олиото, настърганите цитрусови кори и ванилията. Разбърква се и се прибавя солта.

Започва да се добавя по-малко от брашното, като в началото се разбърква с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти дотолкова, че става трудно разбъркването ѝ.

Доизмесва се върху работен плот и се поставя в добре намаслен найлонов плик, като в голям найлонов плик се изсипват 2-3 с.л. олио/зехтин, размачква се добре, поставя се козуначеното тесто. Оставя се, докато увеличи обема си, като се оставя и място достатъчно, за да се вдига спокойно. Това ще отнеме около 1.30 - 2 часа.

Втасалото тесто се изсипва върху малко брашно и се дели на 10 равни части, ползва се кантарче. От парчетата тесто се оформя фитил с дължина около 70 см. Фитилите се сгъват на две и се усукват. Двата края се застъпват и се оформя геврек.

Козуначените гевречета се подреждат в тава с хартия за печене с разстояние едно от друго.

Оставят се да втасат отново за около 20-30 минути.

Втасалите гевречета се намазват с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио.

Поръсват се със захар на перли.

Пече се на 180 градуса за около 15/20 минути.

Вкусните и ароматни козуначени гевречета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: