Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак без месене

Козунак без месене

SofiqSofiq
Новак
16110
Козунак без месене
Снимка: Елица
7 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
2
"Знаете ли как да си приготвите лесен козунак без да се налага да го месите? Вижте тук"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • масло - 125 г разтопено /може и мас/
  • прясно мляко - 125 г топло
  • ром - 25 мл (или коняк)
  • жива мая - 1/2 кубче (21 г)
  • вода - 25 г за маята
  • лимонова кора - 15 г
  • брашно - 500 г
  • За плънката
  • орехи - 1/2 ч.ч. нарязани
  • захар - 1 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • стафиди - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за да втаса.

Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимонова кора, алкохола. Изсипете пресятото брашно.

Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно. Оставете получената смес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои обема си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, колкото да се разтвори в него какаото.

След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Оформят се 2 парчета от тестото. Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина. Разтеглят се, оформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.

Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се поставя в намазнената тавичка. По същия начин се приготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.

Когато козунаците втасат ги намажете с разбито яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С.

Козунакът без месене е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
517
43
32
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
На по слаба фурна трябва да го печете, пробвайте на 160 градуса, постепенно да се вдига и запича. :)
04.04.2018 14:25
7
Анонимен
Анонимен
Много вкусно!
03.04.2018 22:10
3
1
Марин
Марин
Доста меко тесто се получи и трудно се сплита.Иначе козунака не е лош,но трябва да се има впредвид че доста бухва и си трябва по-големичък съд за печене
16.03.2018 20:14
1
1
мариана
мариана
Половин кубче мая или 40гр., което е цяло кубче??
03.04.2014 08:13
50
4
Sofiq
Sofiq
Радвам се, че се е получил козунакът ви,но просто забравих да спомена за тестото.Би трябвало да лепне ,а да не е сухо.Просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина :)
06.05.2013 09:02
10
16
таня
таня
Козунака наистина става без месене.Правих и стана наистина страхотен.Тестото не е чак толкова рядко,просто лепне по ръцете,затова при второто примесване ръцете се потапят в мазнина и тогава се меси.Това не са обяснили в рецептата,което според мен е голям пропуск.
05.05.2013 20:24
16
4
2
Покажи всички подкоментари
ани
ани
Страхотен се получи.Сладък и пухкав и много лесен.
05.05.2013 19:11
8
7
МЕГИ
МЕГИ
И как от рядко тесто се получава след втасването твърдо тесто чак и да се навива на руло,май сте смесели све отделни рецепти.
05.05.2013 10:14
13
10
1
Покажи всички подкоментари