Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с шоколад и ароматни стафиди

Козунак с шоколад и ароматни стафиди

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Козунак с шоколад и ароматни стафиди6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
210 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
270 мин.
Порции
6
"Козунак с шоколад и дъх на ром и коняк - какво повече да иска човек?"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • яйца - 3 бр. /1 белтък за намазване/
  • захар - 150 г кристална
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 200 г
  • олио - 80 г
  • мая - 20 г прясна
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • ванилия - 2 бр.
  • шоколад - 150 г
  • стафиди - 80 г
  • коняк - 1 капачка /или ром/ за стафидите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете мляко. В една част от него /около 50 мл/ с лъжичка захар, щипка сол, 2-3 лъжички брашно и разтворете маята. Оставете настрани да шупне. В другото мляко разтворете кристалната захар.

В подходяща дълбока купа разбийте с помощта на миксер яйцата /като на едното яйце отделите белтъка за намазване/, ванилията и лимоновата кора. Към тях добавете шупналата мая, олиото и постепенно прибавяйте брашното.

Бъркайте с миксер, докато тестото започне да се отлепя от съда. Изсипете готовото тесто за козунак на мазен плот и с мазни ръце оформете на топка. Поставете в чист съд и оставете да втаса около 2 часа на топло. Замесеното тесто трябва да бъде меко и да не лепне.

Втасалото тесто оформете на 2 фитила. Намажете с шоколад, прибавете накиснатите предварително в ром или коняк стафиди и завийте. Оплетете плитка и поставете в кексова форма или в друг съд за печене с дупка. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си.

Намажете с отделения белтък и поръсете със захар. Изпечете втасалия козунак в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 1 час. Проверявайте готовността му с дървено шишче, което трябва да излезе сухо без тесто по него.

Вижте как се съхранява козунак или научете как се прави козунак на конци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: