Питка с масло за Гергьовден

Росица ПетроваРосица ПетроваГотвач218751332
06/05/2019
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо399
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода разтворете маята заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за 10-15 минути.

Погасете содата в киселото мляко.

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

В него добавете сместа с маята, киселото мляко, олиото и яйцата, без единия жълтък. Него заделете за намазване на питката.

Замесете меко, нелепнещо тесто. При необходимост добавете още малко брашно. Намажете го с малко олио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

След това го премесете и разделете на малки топчета, с големина на яйце. Всяко разточете на малък кръг, намажете с разтопено масло и прегънете на две. После на още две.

Подмажете тава с олио и подредете всички части. Оставете отново да втаса за 20 минути.

Смесете отделения жълтък с една лъжичка вода и олио. С получената смес намажете питката.

Печете на 180 градуса за около 40 минути.

Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар