Начин на приготвяне
Пилето се измива и почиства.
В голяма купа се приготвя саламурата, като се смесват водата, захарта и солта. За килограм месо количеството е 400 мл вода, 10 г сол, 10 г захар. Тъй като пилето е голямо, количеството се удвоява. Към сместа се добавят зърната черен пипер, бахарът, дафиновите листа и стръкчето розмарин. Разбърква се.
Пилето се залива със саламурата, покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника за една нощ.
На следващия ден изваждаме пилето от саламурата, прехвърляме го в глинено гърне, намазваме го хубаво отвътре и отвън с мекото краве масло, сол, черен пипер на вкус и поръсваме с червен пипер. В корубата на пилето слагаме пресния чесън.
Около пилето нареждаме пресните картофи, добре измити (без да се белят) и нарязани на едро. Поръсваме ги с олиото, сол, черен пипер и нарязания на ситно розмарин. Леко ги разбъркваме.
Пилето трябва да се пече по корем, за да е сочно.
Похлупваме глиненото гърне и слагаме в леко затоплена фурна.
Увеличаваме градусите на 180 - 200 и печем около час и половина. Към края на печенето може да отхлупите съда, за да хване пиленцето апетитен загар.
Печеното пиле се поднася, гарнирано с пресните картофи.
Товавеликденско печено пиле с пресни картофи е по рецептата на Иван Звездев.
Добър апетит!