Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Великденско печено пиле по Иван Звездев

Великденско печено пиле по Иван Звездев

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Великденско печено пиле по Иван Звездев
Снимка: Зори
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Печено пиле по рецепта на Иван Звездев е нашето топ предложение за Великденско ястие - непременно опитайте"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. охладено (голямо - около 1.8 кг)
  • пресен чесън - 2 - 3 глави
  • пресни картофи - 1 кг
  • розмарин - 1 стрък
  • краве масло - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • червен пипер - за поръсване
  • за саламурата
  • вода - 800 мл
  • сол - 20 г
  • захар - 20 г
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • розмарин - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива и почиства.

В голяма купа се приготвя саламурата, като се смесват водата, захарта и солта. За килограм месо количеството е 400 мл вода, 10 г сол, 10 г захар. Тъй като пилето е голямо, количеството се удвоява. Към сместа се добавят зърната черен пипер, бахарът, дафиновите листа и стръкчето розмарин. Разбърква се.

Пилето се залива със саламурата, покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника за една нощ.

На следващия ден изваждаме пилето от саламурата, прехвърляме го в глинено гърне, намазваме го хубаво отвътре и отвън с мекото краве масло, сол, черен пипер на вкус и поръсваме с червен пипер. В корубата на пилето слагаме пресния чесън.

Около пилето нареждаме пресните картофи, добре измити (без да се белят) и нарязани на едро. Поръсваме ги с олиото, сол, черен пипер и нарязания на ситно розмарин. Леко ги разбъркваме.

Пилето трябва да се пече по корем, за да е сочно.

Похлупваме глиненото гърне и слагаме в леко затоплена фурна.

Увеличаваме градусите на 180 - 200 и печем около час и половина. Към края на печенето може да отхлупите съда, за да хване пиленцето апетитен загар.

Печеното пиле се поднася, гарнирано с пресните картофи.

Товавеликденско печено пиле с пресни картофи е по рецептата на Иван Звездев.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: