Начин на приготвяне
Искам да предложа една по-различна рецепта на вкус от традиционния ориз с маслини.
Първо, режем моркова на малки кубчета. Слагаме в един тиган малко мазнина и започваме да задушаваме моркова, след като се задуши, слагаме в една тепсия.
В същия тиган запържваме и ориза, докато стане много леко златисто и също изсипваме при морковите, а в същия тиган пак слагаме маслините ( с костилките са) куркумата и копъра, леко задушаваме и сипваме пак при останалите зеленчуци.
След това в един дълбок съд сипваме горещата вода, която е три водни чаши, бульона, сол и черен пипер и хубаво разбъркваме и сипваме върху ориза с маслините и морковите разбъркваме, така че всичко да се смеси хубаво.
Слагаме тепсията в загрята фурна на 170 градуса 30-40 минути, а като се изпече, слагаме фолио отгоре, за да не изгори оризът и да не става хрупкава горната част.
Копърът и куркумата дават специфичен аромат на ориза на фурна.
Сервирайте топло с малко кисело мляко.