Ориз с маслини и куркума

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Ориз с маслини и куркума2 / 2
14/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Избрано топ предложение из рубриката Постно и много вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • маслини - 3/4 ч.ч.
  • моркови - 1 бр. голям
  • бульон - 1 бр.
  • копър - една връзка
  • гореща вода - 450 мл
  • сол
  • черен пипер
  • куркума - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Искам да предложа една по-различна рецепта на вкус от традиционния ориз с маслини.

Първо, режем моркова на малки кубчета. Слагаме в един тиган малко мазнина и започваме да задушаваме моркова, след като се задуши, слагаме в една тепсия.

В същия тиган запържваме и ориза, докато стане много леко златисто и също изсипваме при морковите, а в същия тиган пак слагаме маслините ( с костилките са) куркумата и копъра, леко задушаваме и сипваме пак при останалите зеленчуци.

След това в един дълбок съд сипваме горещата вода, която е три водни чаши, бульона, сол и черен пипер и хубаво разбъркваме и сипваме върху ориза с маслините и морковите разбъркваме, така че всичко да се смеси хубаво.

Слагаме тепсията в загрята фурна на 170 градуса 30-40 минути, а като се изпече, слагаме фолио отгоре, за да не изгори оризът и да не става хрупкава горната част.

Копърът и куркумата дават специфичен аромат на ориза на фурна.

Сервирайте топло с малко кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: