Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Запеканка с пилешко филе, зеленчуци, гъби, топено сирене и сметана

Запеканка с пилешко филе, зеленчуци, гъби, топено сирене и сметана

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865773487591
Запеканка с пилешко филе, зеленчуци, гъби, топено сирене и сметана
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 3
20/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Диетата винаги може да ви почака, но тази богата запеканка е най-вкусна топла, само казваме"

Необходими Продукти

  • пилешко филе - 400 г
  • картофи - 1 кг
  • тиквички - 2 бр. малки /1 бр. голяма/
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • гъби - 200 г
  • кашкавал - 150 г
  • топено сирене - 140 г /кутия - триъгълници/
  • течна сметана - 200 мл /готварска/
  • заквасена сметана - 300 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • куркума - по желание
  • мащерка
  • розмарин
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на шайби. Може леко да се бланшират, като кипнете вода и ги пуснете за около 3-4 минути във врялата вода, след което ги поставяте във студено вода със лед /за да се спре готвенето им/ за същото време /3-4 мин./ и ги махате във гевгир да съхнат върху хавлия. Поставят се във обла тавичка, която сте намазнили дъното.

Пилешкото филе нарежете на кубчета или жулиени, овкусявате леко със сол и черен пипер. В тиган за 3-4 минутки го задушаваме с масло.

Моркова и тиквичките нарязваме също на шайби, не много дебели, и ги нареждаме върху картофите. Овкусяваме на вкус.

След което слагаме пилешкото в тавата и овкусените със сол и черен пипер гъбки, които са нарязани също напречно, идеята е да наредим слоеве. Слагаме и разпределяме топеното сирене, да има навсякъде и доматът на резени най-отгоре.

Двата вида сметана се разбъркват в купа с миксер и бялото вино с тях. Заливаме запеканката с еднородната смес и мятаме на загрята предварително фурна на 180 градуса за около 40-45мин. Поръсете със зелените подправки / по избор/.

Преди да извадим, поръсваме ястието с настъргания кашкавал и печем още няколко минутки до златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христина Я. Георгиева
Христина Я. Георгиева
Нямах тиквичка и заквасена сметана, кашкавала го пропуснах, добавих маслини, но пак се получи интересно. Благодаря за рецептата!
27.12.2022 22:09
Н.Акифова
Н.Акифова
Много апетитно изглежда.
20.05.2019 12:17
1
1
Покажи всички подкоментари