Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на шайби. Може леко да се бланшират, като кипнете вода и ги пуснете за около 3-4 минути във врялата вода, след което ги поставяте във студено вода със лед /за да се спре готвенето им/ за същото време /3-4 мин./ и ги махате във гевгир да съхнат върху хавлия. Поставят се във обла тавичка, която сте намазнили дъното.
Пилешкото филе нарежете на кубчета или жулиени, овкусявате леко със сол и черен пипер. В тиган за 3-4 минутки го задушаваме с масло.
Моркова и тиквичките нарязваме също на шайби, не много дебели, и ги нареждаме върху картофите. Овкусяваме на вкус.
След което слагаме пилешкото в тавата и овкусените със сол и черен пипер гъбки, които са нарязани също напречно, идеята е да наредим слоеве. Слагаме и разпределяме топеното сирене, да има навсякъде и доматът на резени най-отгоре.
Двата вида сметана се разбъркват в купа с миксер и бялото вино с тях. Заливаме запеканката с еднородната смес и мятаме на загрята предварително фурна на 180 градуса за около 40-45мин. Поръсете със зелените подправки / по избор/.
Преди да извадим, поръсваме ястието с настъргания кашкавал и печем още няколко минутки до златист цвят.
Коментари