Начин на приготвяне
В подходящ съд пресявам половината брашно. Маята разтварям с малко хладка вода и оставям да шупне. Ако е суха, я слагам направо при брашното.
Когато е готова маята, я сипвам при брашното в легенчето и разбърквам. В купа разбивам 2 белтъка, добавям при тях киселото и прясното мляко, оцета и олиото и хладката вода. Разбърквам добре.
Захарта и солта слагам в брашното.
Замесвам тесто с готовата ми течна смес като наливам полека при брашното и бъркам с дървена лъжица, докато свърши. След това започвам да добавям още брашно, което също съм пресяла.
Трябва да получите меко и нелепнещо тесто. Аз го проверявам дали е добре, като натискам с пръст и ако се връща тестото, като махна пръста, значи е готово.
Премествам го друг съд, който съм намазала леко с олио. Завивам с дебела кърпа и оставям на топло да втаса тестото. Днес го сложих на терасата на слънцето и ми втаса чудесно. Трябва да увеличи обема си 3 пъти.
Когато е готово, правя тази пухкавелка, като всеки път е различна на вид - може на топченца, може на охлювчета, всеки може да си я нагласи както желае и както му харесва.
Оставям наредената питка да втаса за още 10-15 минути. Намазвам с жълтъците, поръсвам със самардала и я пека на 170-180 градуса в предварително леко загрята фурна за около 45-50 минути. Когато е готова я пръскам леко с водичка и я завивам с мека кърпа.
Оставям я, както казваше баба ми, да си обиколи нивата.
Питката Сладка дебеланка е готова.
После си я хапвам със сиренце, със самардалка и масълце.
Източник: Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа
Тази душичка съм я научила от баба ми на, която съм кръстена и от, която съм взела любовта си към готвенето. Замесила съм я за първи път преди 28 години, когато дъщеря ми проходи. До ден днешен често си я правя и винаги ми се получава.
Коментари
Само сте пропуснали да впишете маята :)