Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Сладка дебеланка

Питка Сладка дебеланка

Питка Сладка дебеланка4 / 4
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Достатъчно е на трапезата да има една такава Сладка дебеланка, останалото няма значение"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за поръсване
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • оцет - 1 - 2 с.л.
  • вода - 350 мл хладка
  • самардала
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд пресявам половината брашно. Маята разтварям с малко хладка вода и оставям да шупне. Ако е суха, я слагам направо при брашното.

Когато е готова маята, я сипвам при брашното в легенчето и разбърквам. В купа разбивам 2 белтъка, добавям при тях киселото и прясното мляко, оцета и олиото и хладката вода. Разбърквам добре.

Захарта и солта слагам в брашното.

Замесвам тесто с готовата ми течна смес като наливам полека при брашното и бъркам с дървена лъжица, докато свърши. След това започвам да добавям още брашно, което също съм пресяла.

Трябва да получите меко и нелепнещо тесто. Аз го проверявам дали е добре, като натискам с пръст и ако се връща тестото, като махна пръста, значи е готово.

Премествам го друг съд, който съм намазала леко с олио. Завивам с дебела кърпа и оставям на топло да втаса тестото. Днес го сложих на терасата на слънцето и ми втаса чудесно. Трябва да увеличи обема си 3 пъти.

Когато е готово, правя тази пухкавелка, като всеки път е различна на вид - може на топченца, може на охлювчета, всеки може да си я нагласи както желае и както му харесва.

Оставям наредената питка да втаса за още 10-15 минути. Намазвам с жълтъците, поръсвам със самардала и я пека на 170-180 градуса в предварително леко загрята фурна за около 45-50 минути. Когато е готова я пръскам леко с водичка и я завивам с мека кърпа.

Оставям я, както казваше баба ми, да си обиколи нивата.

Питката Сладка дебеланка е готова.

После си я хапвам със сиренце, със самардалка и масълце.

Източник: Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа

Тази душичка съм я научила от баба ми на, която съм кръстена и от, която съм взела любовта си към готвенето. Замесила съм я за първи път преди 28 години, когато дъщеря ми проходи. До ден днешен често си я правя и винаги ми се получава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Dora Grozeva
Dora Grozeva
Чудесна е!
Само сте пропуснали да впишете маята :)
26.05.2019 18:29