Начин на приготвяне
Добре е продуктите за готвене да са на една ръка разстояние, защото следват един след друг, без да се губи време.
Пилешкото месо се почиства и се подсушава в домакинска хартия. Магданозът се наситнява и се оставя настрана.
Пилешките гърди се срязват на три приблизително равни парчета под диагонал. Поставят се в широка чиния и се подправят със струйка зехтин, като се разбъркват с ръка добре, за да се омазнят, следва сол и едро смлян черен пипер.
Загрява се зехтин в голям тиган на средна температура, такъв, в който ще се запържва до коричка, това означава да не е с незалепващо покритие.
Поставят се пилешките парчета и се запържват, докато образуват златиста коричка. Изваждат се и се държат на топло място.
В същия тиган се долива зехтин, ако е необходимо, и се добавя пресован чесън, разбърква се за 30 секунди, прибавят се сушените билки, разбърква се бързо и се прибавя пилешки бульон, за да деглазира, като се разбърква с дървена лъжица, следва горчицата, медът и накрая Балсамикото.
Оставя се на по-висока температура на котлона да ври, докато се редуцира сосът, но не и прекалено много.
Връщат се пилешките парчета, заливат се със сос няколко пъти и се оставят на къкрят за около 10 мин, ако са нарязани по-дебело ще е необходимо малко повече време да останат на котлона или докато сосът се превърне в приятна глазирана консистенция.
Накрая се посипва с наситнен магданоз. Сваля се от котлона, сервира се.
Източник: Recipe30
За добър резултат на тази рецепта се ползва тежко и плътно Балсамико за балсамовата редукция, то е приблизително с консистенция на мед или по-точно Балсамико от Модена, което не е проблем да се закупи в магазинната мрежа.
Пилешките гърди в балсамова редукция са готови.