Начин на приготвяне
Маята се натрошава в леко затоплената вода. Слага се и лъжичката захар и се разбърква.
След като сместа шупне - около 10 минути, към нея се налива кефирът, слага се солта и се пресява брашното.
Замесва се гладко еластично тесто, като се добавя по малко брашно, докато спре да лепне по пръстите. Доомесва се върху леко набрашнен или намазнен плот.
Готовото тесто се оставя в купата, като предварително се намазнява, за да не се образува коричка.
Втасва за 1 час и след това се оформя на продълговати хлебче, което се поставя в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене или намаслена - вместимост 1.5 л.
Белият хляб се оставя да втаса още веднъж за около 30 минути или докато удвои обема си.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или до златист загар.
След като се извади от фурната се оставя да изстине върху решетка.
Добър апетит!