Чийз сладкиш с ягоди и рикота

28/05/2019
"Има десерти, които са създадени, за да носят радост на всички - и на онези, които ги приготвят, и на онези, които имат късмета да ги опитат "
Приготвяне20 мин.
Готвене55 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо615
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • Блат
  • масло - 20 г, стайна температура
  • сурови ядки - 200 г лешник, бадеми, шамфъстък (белени)
  • кафява захар - 60 г
  • сол - 1 щипка
  • Гъст ягодов сироп
  • ягоди - 130 г почистени
  • вода - 100 мл
  • захар - 80 г
  • лимонов сок - 20 г
  • Чийз смес
  • рикота - 250 г
  • захар - 170 г кристална
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, жълтата част
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 170 г на стайна температура
  • брашно - 80 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • канела - 1 - 2 щипки (по желание)
  • За украса
  • ягоди - 4 - 5 бр.
  • листа от мента - 2 - 3 бр. свежа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За блата поставете всички продукти в блендер и пуснете да се смелят и смесят добре. Получената смес разпределете в тавичка, покрита с хартия за печене и самата хартия - обилно намаслена, Тавата и или формата трябва да е кръгла с диаметър 24 мм или правоъгълна с размери 18/28 приблизително.

Заравнете блата, притискайки с обратната страна на лъжица, след това приберете в хладилник докато приготвите всичко останало.

2. За сиропа отново използвайте блендера, като в него смелите ягодите. Сипете при тях лимоновия сок, захарта и водата и варете 8 минути на умерен огън. Оставете да изстива.

3. Основната смес за сладкиша пригответе, като в измития и добре подсушен блендер сипете захарта и лимоновата кора. Пуснете на високи обороти, за да се смели на фин захарно-лимонен прах.

4. Отделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Разбийте на сняг белтъците със 30 г от лимоновата пудра захар и заделете настрана.

5. Останалата захар заедно с маслото разбийте отделно на пухкаво кремче. Добавяйте един по един жълтъците, след това сиренето Рикота, накрая брашното, бакпулвера и канелата - всичко това при непрестанно разбиване.

6. Към готовата чийз смес добавете на части пухкавия сняг от лимонови белтъци и с шпатула или дървена лъжица разбъркайте внимателно, докато се интегрират, внимавайки да не спаднат.

7. Сипете половината от сместа върху блата и отгоре разпределете с лъжица част от гъстия ягодов сироп, после покрийте с другата половина.

8. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 160 градуса фурна на най-ниска позиция на решетката за 45 минути. След това изключете фурната и оставете сладкиша вътре за 1 час.

9. Щом извадите от фурната, полейте с останалия сироп. Може и не всичкия, а част от него да оставите за заливане при поднасяне. Украсете с тънко нарязани пресни ягоди и свежи ментови листа. Когато се охлади напълно, приберете чийз сладкиша в хладилник за 2-3 часа.

Страхотна вкусотия!

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Допуснала съм печатна грешка-размерите на тавичката са в см, не в мм. :)Извинявам се, :)
0
0