Начин на приготвяне
Разполовявам патладжаните, осолявам ги и ги оставям за около половин час, за да изтече горчивината от тях. След това ги измивам и намазвам обилно със зехтин.
Междувременно приготвям плънката. Ситно нарязаните или настъргани лук и моркови се задушават до омекване. След това прибавям каймата и се задушавам на тих огън до готовност.
Получената плънка се подрежда върху патладжаните, без самите те да се издълбават. Така приготвените патладжани се нареждат в подходяща тава.
Доматите се пасират, овкусяват се със сол и с прибавят пресованите скилидки чесън.
Доматеният сос се прибавя в тавата при патладжаните. Печем до готовност на патладжаните в загрята на 180 градуса фурна, след което поръсваме с кашкавал и запичаме отново до разтопяване на кашкавала на пълнените патладжани.