Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Пълнено пиле върху прясно зеле

Пълнено пиле върху прясно зеле

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пълнено пиле върху прясно зеле
Снимка: Мария Симова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Пиле със зеле всеки може да приготви, но опитвали ли сте нашето пиле със зеле, пълно с чудно вкусна ароматна плънка"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1.500 г цяло
  • целина - 1 връзка
  • дафинов лист - 4 бр.
  • морска сол - 2 с.л.
  • черен пипер - 10 бр. зърна
  • прясно зеле - 1 глава (около 2 кг)
  • олио - 1 к.ч.
  • плънка
  • олио - 3 с.л.
  • ориз - 1 к.ч.
  • лук - 1 глава малка
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена и червена
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • маслини - 10 бр. черни
  • вода - 3 к.ч. гореща
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете пилето много добре, оставете да се отцеди от водата. Нарежете на лука на ситно, чушките и моркова - на кубчета.

В тиган нагрейте олиото и запържете до омекване нарязания зеленчук. Добавете измития и прецеден много добре ориз и запържете за кратко. Прибавете червения пипер, разбъркайте и веднага налейте горещата вода. Добавете маслините и черен пипер на вкус, варите до омекване на ориза. Накрая посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Оставете плънката да се поохлади и напълнете пилето през прореза. Зашийте прореза или защитете с клечки за зъби.

В голяма тенджера налейте студена вода до средата, прибавете 2 с.л. едра морска сол, нарязаната на по-едро връзка целина, зърната черен пипер и дафиновите листа, поставете да заври. След като заври, пуснете пилето в нея с гърба към дъното на тенджерата и оставете да поври 15 минути. След което обърнете пилето обратно с гърба нагоре и варите още 15 минути.

Премахнете тенджерата от огъня и извадете пилето внимателно от бульона.

Нарежете зелето на ситно, посолете на вкус, разбъркайте и намачкайте за кратко. В тенджера нагрейте 1 к.ч. олио и запържете нарязаното зеле за около 10 минути.

На дъното на подходяща тава разпределете част от зелето, поставете полусвареното пълнено пиле в средата на тавата, а останалата част зеле разпределете около него. Полейте ястието с 2 черпака от бульона равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна.

След като пълненото пиле придобие златисто кафяв загар, покрийте го с парче алуминиево фолио, продължете печенето до готовност на месото.

Останалия бульон от свареното пиле НЕ изхвърляйте! Прецедете и го съхранете в хладилник и използвайте за следващо готвене, например за на постно ястие или супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: