Начин на приготвяне
Натрошете маята в леко затоплената вода заедно със захарта. Разбъркайте и оставете да шупне, като завиете съда с чиста кърпа.
Затоплете леко млякото до телесна температура и смесете с маслото и свинската мас - разтопени, но не горещи.
Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче в средата. В него сипете шупналата мая и млякото с мазнината.
Замесете тесто, като си добавите малко брашно, ако е нужно, докато спре да ви лепне по пръстите. Прехвърлете на кухненски плот и доомесете, за да стане гладко и еластично. Намазнявайте ръцете си, за да ви е по- лесно.
Пригответе си тавичка с диаметър 22-24 см диаметър и намазнете дъното и стените и добре. Разстелете тестото равномерно в нея и отгоре натрошете половината сирене. Сгънете краищата навътре и ги съединете, като образувате обла питка. Отново я разстелете в тавичката, притискайки с пръсти и повторете процеса, слагайки и останалото сирене. Повторно образуваната топка тесто сплескайте леко и оставете в тавата да втаса, докато удвои обема си - за около 1 час и 30 минути (зависи от топлината в помещението).
Разбийте яйцето със щипка сол, олиото и водата.
По повърхността на бухналия тутманик направете дупчици с вилица - не много дълбоки. Бодвайте бавно и внимателно, защото при силен и рязък натиск ще спадне тестото - този момент е малко деликатен.
Намажете обилно или залейте тутманика със заливката и го пъхнете в загрята на 185 градуса фурна без вентилатор. Печете около 40 минути или до хубав златист загар.
Добър апетит!
Коментари