Лесен тутманик без точене

12/06/2019
"Спестете си усилията, пригответе страхотен тутманик без никакво точене - ето ви и лесна рецепта "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо388
  • Преглеждания за месеца388
  • Преглеждания за седмицата388
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • брашно - 520 г
  • мас - 3 с.л. разтопена
  • масло - 30 г разтопено
  • мая - 25 г жива
  • вода - 100 мл.
  • прясно мляко - 180 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • сирене - около 150 - 200 г (зависи от солеността)
  • За заливка
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натрошете маята в леко затоплената вода заедно със захарта. Разбъркайте и оставете да шупне, като завиете съда с чиста кърпа.

2. Затоплете леко млякото до телесна температура и смесете с маслото и свинската мас - разтопени, но не горещи.

3. Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче в средата. В него сипете шупналата мая и млякото с мазнината.

4. Замесете тесто, като си добавите малко брашно, ако е нужно, докато спре да ви лепне по пръстите. Прехвърлете на кухненски плот и доомесете, за да стане гладко и еластично. Намазнявайте ръцете си, за да ви е по- лесно.

5. Пригответе си тавичка с диаметър 22-24 см диаметър и намазнете дъното и стените и добре. Разстелете тестото равномерно в нея и отгоре натрошете половината сирене. Сгънете краищата навътре и ги съединете, като образувате обла питка. Отново я разстелете в тавичката, притискайки с пръсти и повторете процеса, слагайки и останалото сирене. Повторно образуваната топка тесто сплескайте леко и оставете в тавата да втаса, докато удвои обема си - за около 1 час и 30 минути (зависи от топлината в помещението).

6. Разбийте яйцето със щипка сол, олиото и водата.

7. По повърхността на бухналия тутманик направете дупчици с вилица - не много дълбоки. Бодвайте бавно и внимателно, защото при силен и рязък натиск ще спадне тестото - този момент е малко деликатен.

8. Намажете обилно или залейте тутманика със заливката и го пъхнете в загрята на 185 градуса фурна без вентилатор. Печете около 40 минути или до хубав златист загар.

Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар