Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Фагри на жар по баски

Фагри на жар по баски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Фагри на жар по баски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
13/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Тънкостите на приготвянето на риба на жар ще научите не къде да е, а в Банско"

Необходими Продукти

  • фагри - 1 риба, 1.5 - 1.8 кг.
  • зехтин - около 100 мл
  • оцет - 30 мл ябълков
  • чесън - 4 скилидки
  • люти чушки - 1 бр. сухо
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запалете скарата, като използвате дървени въглища. Изчакайте пламъците да затихнат и останат да тлеят живите въглени.

Разположете решетката на скарата близо до въглените, но ако са много силно тлеещи вдигнете на няколко сантиметра. Целта ни е да имаме златиста коричка, а отвътре рибата да остане крехка, затова наблюдавайте и регулирайте дистанцията.

Сложете избраната риба фагри, предварително почистено от вътрешностите и осолено. Рибата трябва да е цяла задължително, затова не я разделяйте на две отделни риби филета, нито премахвайте рибената глава.

Печете 20 минути от всяка страна, като много внимавате при обръщането, за да не разкъсате крехкото месо. За да избегнете неудобства и разочарование, използвайте специалните решетки за риба на скара/жар, с които обръщането става безпроблемно и лесно.

Готовото фагри внимателно разтворете, без да премахвате главата. Отстранете костта, помагайки си с нож, с който повдигайте леко отдолу. Ако не се отделя лесно, значи не е добре сготвена и трябва да я върнете за още мъничко на скарата.

Загрейте зехтина в тиган и в него запържете скилидките чесън, нарязани на ситно или филирани, заедно с лютото чушле и малко сол. Когато чесънът добие златист загар, налейте ябълковия оцет и дръпнете от огъня.

Залейте разтворената риба с тази смес. Тя ще се смеси със соковете на рибата, отделени, докато е стояла в чинията, макар и за много кратко.

Старите майстори на приготвяне на фагри по този метод правят следното: Отново връщат в тигана течността, която се е смесила със рибните сокове. Щом кипне отново, заливат повторно рибата.

Не е сложно, а резултатът е учудващо превъзходен! Опитайте!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: