Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички с кайма и бял сос

Пълнени тиквички с кайма и бял сос

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Пълнени тиквички с кайма и бял сос3 / 3
16/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Толкова ни харесват, че първо ще си ги доядем, а чак след това ще ви дадем рецептата"

Необходими Продукти

  • тиквички - 5 - 6 бр. средно големи
  • кайма - 400 г свинска
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр. голям
  • копър - 3 с.л. нарязан
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • за соса
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво тиквичките. Отрежете дръжките и задната им част. Нарежете тиквичките (от към по-дебелата част ) на пънчета. Издълбайте пънчетата от едната страна, като оставите дъно. Нарежете част от вътрешността на дребно. Тъй като ще е много за плънката, отделете от вътрешността и тънките части (останали от рязането на пънчета) за друго ястие например настържете за кюфтета от тиквички.

Нарежете лука и моркова на дребно, а домата обелете и настържете. Загрейте олиото на умерена температура на котлона в дълбок тиган. Запържете леко нарязаните лук и морков до омекване за около 2 мин. Добавете каймата и запържете, като натискате с шпатула, за да я раздробите на малки трохи.

Пържете около 5 мин. и добавете настъргания домат, нарязаната вътрешност на тиквичките и нарязания копър. Овкусете със сол на вкус. Пържете, като разбърквате периодично още около 5 мин. и отстранете от котлона. Оставете леко да се охлади и напълнете приготвените пънчета от тиквички.

Подредете ги изправени в подходящ съд. Сипете около 1/2 ч.ч. топла вода в тигана от плънката, за да оберете всичко от него и сипете в тавата с приготвените пълнени тиквички.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. От остатъците от тиквичките може да отрежете капачета или да сложите фолио при печенето, за да избегнете прекаленото запичане на каймата най-отгоре в пънчетата. Аз не го направих и най-отгоре се запече каймата в повече, но не беше лоша , само леко твърда.

При готовност на тиквичките направете соса. Разбийте жълтъците с киселото мляко. Разредете с течността останала при печенето на тиквичките. Загрейте маслото в подходящ съд на котлона. Сипете брашното и хубаво разбъркайте. Запържете около 2 мин., като разбърквате с бъркалка и разредете с жълтъчено-млечната смес. Бъркайте соса, докато се сгъсти.

Поднесете пълнените тиквички, като ги полеете със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: