Флам Кухен

Галя Галя Новак
16/05/2013
"Интернационална вкусотия с интересно име и дваж по-интересен вкус "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции4 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо32 372
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • вода - 1 ч.ч. (250 мл) топличка
  • мая - 1 ч.л.(5 мл)
  • сол - 1 ч.л.(5 мл)
  • брашно - 1/2 ч.ч. (125 мл) самонадигащо се
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. (375 мл) обикновено
  • бекон - 1 ч.ч. (250 мл), нарязан на кубчета
  • сметана - 1 ч.ч. (250 мл) заквасена (14%) или крем фреш
  • лук - 1 ч.ч. (250 мл) нарязан
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото смесете топлата вода и маята и се оставя да престои 5 минути, докато шупне. Добавете сол и брашно и разбъркайте с дървена лъжица, докато се оформи тестото и започне да се отделя от стените на купата. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете в продължение на 2 минути, докато тестото стане меко и еластично. Покрийте и оставете да втасва 20-та минута на топло място.

Загрейте фурната до 220 градуса и си пригответе дъска или тава за печене, застлана с хартия за печене. Сложете бекона в малко студена вода, оставете да кипне и го отцедете. Това се прави, за да може беконът да се освободи от излишни мазнини и сол и да не изгаря по време на печене на тартата.

Тестото се разделя на 4 равни части, които леко се посипват с брашно. Всяка се разточва тънко на правоъгълен и тънък блат, като за пица.

Разпределяйте върху всеки блат по 1/4 от заквасена сметана върху повърхността на тестото, отгоре поръсете с 1/4 от лука, бекона и подправяйте със сол и черен пипер.

Изпечете флам кухена във фурната за около 8 минути всеки. След това приплъзнете от хартията за печене и запечете без нея още около 3 минути, докато се получи златиста и хрупкава коричка.

Готовия флам кухен върнете върху хартията и разрежете на квадратни парчета. Във Франция Флам Кухен е известен като Тарт Фламбе (Tarte flambée). Във Франция и Германия тестото на Флам Кухен може да се купи готово от магазините.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 13
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мимс
мимс
29.12.2013 23:26
благодаря ще го пробваме :)
0
0
мимс
мимс
29.12.2013 21:23
брашно - 1/2 ч.ч. (125 мл) самонадигащо се
какво ще рече - самонадигащо се брашно ?
0
0
Илияна Апостолова
Продават готово такова- с набухвател е. Може и да си направиш- на 1 ч. ч. брашно се добавят 1 ½ ч.л. бакпулвер и малко по-малко от ½ ч.л. сол. Всичко се пресява заедно и се разбърква много добре преди да се използва.
0
0