Патешко магре със сос Фоа гра

19/06/2019
"Днес сме настроени за нещо специално - ето какво и вие да поднесете, когато поводът го изисква "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо277
  • Преглеждания за месеца85
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • патешко магре - 1 бр. голямо (490 - 500 г)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 2 щипки, сушена
  • черен пипер - 1 щипка, млян
  • За сос Фоа Гра
  • шалот - 2 бр.
  • сметана - 200 мл готварска
  • гъши дроб - 100 г (или патешки)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете патешкото магре от излишни ципички и тлъстини по повърхността. Магрето представлява патешко филе с кожа, обикновено доста дебела заради подкожния слой мазнина.

2. Посолете хубаво само от страната на кожата, така се спомага при готвенето да се отдели по-бързо въпросната мазнина. Направете ромбоидни прорези по нея, без да стигате до месото. С това още повече улесняване процеса.

3. Пуснете фурната да загрее до 200 градуса. Натъркайте от двете страни магрето със мащерка и черен пипер и запечатайте от двете страни до златисто започвайки първо от страната на кожата. Ако отделя много патешка мас я изземвайте с лъжица от тигана. Отделената патешка мас може да използвате за различни ястия.

4. Добре запечатаното парче месо завийте в алуминиево фолио, поставете в тавичка и пъхнете в загрятата фурна.

Печете до желана от вас степен - за алангле 10 минути са достатъчни, 15-20 минути за мидиъм и малко повече за напълно изпечено месо без розови нотки. Имайте предвид, че дълга термична обработка изсушава дивечовото месо, към което спада патешкото, затова винаги е по-добре да оставяте да е розово отвътре.

Може да разрежете след 10-15-та минута и да проверите.

5. След като извадите от фурната оставете още 3-4 минути завито във фолиото. През това време знайте, че ще продължи да се готви.

6. Докато се приготвя патешкото, си направете соса, който става бързо.

За него запържете шалота с малко сол и захарта - до омекване. Сложете сметаната и гъшия дроб на парченца. Той ще се разтопи почти веднага. Вместо пресен патешки дроб може да използвате и същия грамаж пастет от гъши или патешки дроб - микуит.

7. Подправете соса с черен пипер и сол и по желание пасирайте до желана от вас консистенция. Най-добре е да е фин и гладък.

8. Поднесете патешкото магре, нарязано на филийки и залято с ароматният сос Фоа гра (може и просто да го сложите отстрани в купичка).

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар