Ликьор от кайсии (по оригинална стара рецепта)

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7262329491
19/06/2019
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо386
  • Преглеждания за месеца125
  • Преглеждания за седмицата34
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • кайсии - 3 кг
  • кайсиева ракия - 2 л
  • захар - 1 кг
  • дестилирана вода - 600 мл
  • черничева пръчка - колкото палец
  • канела - 1 пръчица
  • карамфил - 3 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.

2. Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.

3. Спиртът също трябва да е чист. В случай че използвате ракия, тя трябва да е силна, но без аромати. Характерният ѝ плодов специфичен аромат ще надделее над аромата и вкуса на подбрания за целта плод.

Измиваме добре узрелите пресни кайсии и ги нарязваме на парченца.

Пускаме ги в дамаджана или тъмна бутилка.

Заливаме ги с 1/2 от ракията и прибавяме към тях канелата и карамфила.

В останалата ракия поставяме черничевата пръчица.

Запушваме добре дамаджаната /бутилките/ и оставяме да престои 6 седмици в мазата /хладно и тъмно помещение/.

Кайсиевият екстракт се прецежда и се смесва с охладения захарен сироп и останалата ракия.

Филтрираме кайсиевия ликьор през парче тензух и наливаме в тъмни бутилки, които отлежават до 6 месеца в мазата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар