Деветашки тутманик

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Деветашки тутманик4 / 4
01/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
6
"Може да не е природно чудо като Деветашката планина, но е истинско кулинарно чудо и ви съветваме да го опитате още днес"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч. пресято
  • сирене - 1 ч.ч. настъргано
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • брашно - за доомесване
  • олио - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и прибавете настърганото сирене, разбъркайте.

Към киселото мляко прибавете содата, разбъркайте и след като шупне, го прибавете към сместа от брашно и сирене.

Бъркайте с лъжица (шпатула) до еднородна смес. Прибавяйте по малко пресято брашно при непрекъснато месене, докато тестото спре да се лепи по пръстите.

От тестото оформете топчета, колкото яйце, които леко притиснете с ръце и оваляйте едно по едно в олио, наредете в тава с диаметър 20 см.

Оставете тутманика да се отпусне за не по-малко от 30 минути, поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

Печете деветашкия тутманик до златисто кафяв загар и готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мартин
Мартин
Привет! Да попитам ориентировъчно колко време се пече? Виждам че времето за готвене сте добавила 10мин, струва ми се малко и реших да си питам :))) Благодаря!
19.01.2020 14:10