Доматен коблер

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Доматен коблер3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Доматен коблер, за който ще се наложи да си отделите време, но накрая обещаваме, че ще си струва"

Необходими Продукти

  • Доматен пълнеж
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 бр. голяма глава жълт
  • чесън - 2 скилиди
  • мащерка - 1 ч.л. прясна
  • пеперончино - 1/2 ч.л.
  • домати - 3 бр. големи свежи
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • морска сол - 1 ч.л.
  • чери домати - 2 шепи
  • брашно - 1 с.л.
  • Тесто
  • масло - 125 г , студено
  • брашно - 150 г
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 240 - 250 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л. малка
  • горчица - 2 ч.л. едро смляна дижонска
  • мащерка - прясна
  • босилек - свеж за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Подходящ дълбок тиган за печене във фурна.

В дълбок тиган се сипва зехтинът, оставя се да се сгорещи на умерен котлон. Прибавя се наситнената глава лук и се задушава, докато омекне и стане светло кафяв, това е около 4-5 минути при периодично разбъркване.

Добавя се пресования чесън, наситнената мащерка и пеперончиното, разбърква се за около 1 - 2 мин, след което се прибавят нарязаните домати на кубчета и лъжичката кафява захар, посолява се със сол и на вкус черен пипер. Оставя се на умерен котлон да къкри, докато доматите омекнат, около 4-5 мин.

В купа се разбъркват нарязаните на половина чери домати, посипват се с брашното, разбъркват се и се прибавяt, отново се разбърквa, колкото да поемат от мазнината и ароматите. Сваля се от котлона и се оставя настрана.

Смесва се брашното, бакпулверът, захарта, солта и черен пипер. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер се довежда до трохи или с пръстите на ръката. Прибавя се прясното мляко, разбъркано предварително с наситнена мащерката и горчицата. Разбърква се с вилица до меко и лепкаво тесто.

Тестото трябва да е по-течно и не е проблем да се добави още малко прясно мляко по преценка. С лъжица за сладолед с диаметър около 3 см или обикновена лъжица се загребва от масленото тесто и се поставят топки върху доматите, не се разбърква. Тестото се намазва с малко прясно мляко.

Доматеният коблер се пече на 180 градуса за около 40-50 мин, докато стане отгоре златисто. Изважда се от фурната и се поръсва със свежи накъсани листа босилек.

PS: Важно е да се уточни, че когато се приготвят домати, те не трябва да се готвят с чугунен съд заради киселината им, тъй като последната може да навреди на чугуна. Приготвят се в стоманен тиган или емайлиран съд. Това е като съвет.

Източник: savingdessert.com.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: