Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Подходящ дълбок тиган за печене във фурна.
В дълбок тиган се сипва зехтинът, оставя се да се сгорещи на умерен котлон. Прибавя се наситнената глава лук и се задушава, докато омекне и стане светло кафяв, това е около 4-5 минути при периодично разбъркване.
Добавя се пресования чесън, наситнената мащерка и пеперончиното, разбърква се за около 1 - 2 мин, след което се прибавят нарязаните домати на кубчета и лъжичката кафява захар, посолява се със сол и на вкус черен пипер. Оставя се на умерен котлон да къкри, докато доматите омекнат, около 4-5 мин.
В купа се разбъркват нарязаните на половина чери домати, посипват се с брашното, разбъркват се и се прибавяt, отново се разбърквa, колкото да поемат от мазнината и ароматите. Сваля се от котлона и се оставя настрана.
Смесва се брашното, бакпулверът, захарта, солта и черен пипер. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер се довежда до трохи или с пръстите на ръката. Прибавя се прясното мляко, разбъркано предварително с наситнена мащерката и горчицата. Разбърква се с вилица до меко и лепкаво тесто.
Тестото трябва да е по-течно и не е проблем да се добави още малко прясно мляко по преценка. С лъжица за сладолед с диаметър около 3 см или обикновена лъжица се загребва от масленото тесто и се поставят топки върху доматите, не се разбърква. Тестото се намазва с малко прясно мляко.
Доматеният коблер се пече на 180 градуса за около 40-50 мин, докато стане отгоре златисто. Изважда се от фурната и се поръсва със свежи накъсани листа босилек.
PS: Важно е да се уточни, че когато се приготвят домати, те не трябва да се готвят с чугунен съд заради киселината им, тъй като последната може да навреди на чугуна. Приготвят се в стоманен тиган или емайлиран съд. Това е като съвет.
Източник: savingdessert.com.