Моята сполучлива бухнала питка

06/07/2019
"Със златни ръце и много мерак, така се прави сполучлива бухнала питка "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 109
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче. Използвайте брашно с високо съдържание на глутен за отлични резултати.

2. В кладенчето налейте прясното мляко, като предварително леко го затоплите до телесна температура. В него сипете едната лъжица захар и натрошете маята. Разбъркайте, за да се разтвори, и оставете да шупне. В помещението трябва да е топло и да не става течение.

3. Добавете в купата олиото, чукнете едното яйце и белтъка на второто, а жълтъка заделете за намазване накрая (покрийте го със стреч фолио, за да не хваща коричка и засъхва) Сложете останалата захар, а солта поръсете отстрани върху брашното, за да няма директен контакт с маята. Тук е моментът да отбележа, че може да си добавите още захар ако искате сладка питка или още сол, ако предпочитате солена. С това количество, което аз ви предлагам, питката става неутрална, балансирана между сладко и солено и подходяща за да и се сложи всякакъв пълнеж. Рецептата е базисна, затова експериментирайте на воля.

4. Разбъркайте всички съставки в купата с помощта на дървена лъжица и когато се съберат, прехвърлете на набрашнен плот. При мен не се налага дори да добавям брашно, а си меся върху напълно чист плот и не лепне, може би само мъничко в началото. Месете около 8-10 минути и ще имате невероятно гладко и еластично тесто. Върнете го в купата, покрийте със стреч фолио и оставете да почине 30-40 минути на топло. Ако сте слагали повече захар - оставете до един час.

5. Втасалото тесто разточете на тънка кора и изрежете правилни кръгове с диаметър 14 см. 7-8 на брой. Аз го правя с помоща на купичка. Оставете да починат и може леко да разточите всеки кръг, ако се е събрал, но без да нарушавате кръглата форма. Намажете ги с малко олио и подредете в редичка, застъпвайки ги едно с друго, почти през средата. След това навийте и ще получите роза. Ако ви остане тесто, може да направите фитили и да завиете около розата, за да не се разпадат листенцата.

6. Сложете питката роза в намазнена или покрита с хартия за печене кръгла тава с диаметър 22 см и оставете да бухне на топло за около 50 минути- 1 час.

7. Намажете с разбит с няколко капки олио и вода жълтък. Не притискайте с четката, за да не спадне питката.

8. Изпечете в загрята на 185 градуса фурна без вентилатор, докато почервенее - около 30 минути.

Оставете да се охлади върху решетка, поднесете и разчупете на вашата трапеза тази сполучлива бухнала питка.

Добър апетит!

Механично метално сито за хубаво тесто-23%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
9.00 лв.
6.93 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
01.07.2020 23:16
Моята рецепта е почти същата, но бях впечатлена от оформянето й ! Много скоро ще я направя и ми се иска да успея да се добера да вашата форма. Благодаря за идеята!
0
0
Йорданка Ковачева
Аз благодаря за думите :)
Ще успеете и ще ви се получи формата :) много е лесно, стига тестото да не е прекалено меко.
Поздрав и успех!
0
0