Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гнезда»Гнезда от спанак и яйца

Гнезда от спанак и яйца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гнезда от спанак и яйца
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
58 мин.
Порции
5
"Свежо предложение от кухнята на мама, на което децата няма да устоят"

Необходими Продукти

  • спанак - 300 г
  • картофи - 1 бр. голям (300 г)
  • чесън - 1 скилидка
  • пресен лук - 1 стрък
  • яйца - 3 бр.
  • козе сирене - 180 - 200 г
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофа в подсолена вода. Трябва да остане по-твърд, а не разварен.

Загрейте зехтина на слаб огън и в него сложете чесъна, нарязан на филийки, и пресния лук - накълцан. Когато замирише приятно добавете спанака, почистен от дръжки, измит и нарязан на едро. Сложете малко сол, задушете докато омекне и отстранете от огъня.

В купа настържете картофа, когато е вече почти изстинал. Добавете спанака, също почти изстинал. Чукнете едно яйце размер XL (или две малки). Посолете и подправете с черен пипер и лъжичка лимонов сок. Разбъркайте добре до хомогенна смес.

Във форми за мъфини или удобни огнеупорни чашки, предварително намаслени или покрити с алуминиево фолио (също намазнено, за да не залепва), слагайте от сместта и оформяйте гнезда.

Във вътрешността на всяко гнезденце поставяйте парченца козе сирене, а отгоре или яйчен жълтък, или само белтък, за да станат по-шарени. Ако е нужно използвайте повече яйца от описаните като количество в рецептата, взависимост колко са големи формите ви и съответно гнездата.

Печете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути или докато яйцата хванат коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: