Бамя с пушени кокали

Maria RusevaMaria Ruseva
Новак
23
Бамя с пушени кокали
Снимка: Maria Ruseva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Бамята и постна си е вкусна, но в компанията на пушени кокали е просто неустоима"

Необходими Продукти

  • пушени кокали - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • бамя - 500 г
  • оцет - 50 мл
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л. или зехтин в зависимост от предпочитанията
  • лук - 3 връзки пресен
  • чесън - 1 глава
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 4 бр.
  • бульон - 3 кубчета пилешки
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 1/2 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пушените кокали се слагат да се сварят с 1 глава лук и 2 моркова. През това време половин килограм бамя се измива, отцежда се, полива се с 50 мл. оцет и 1 суп. л. сол. Разбърква се с ръце и се оставя половин час да престои, после се измива.

В тенджера сипваме предпочитано от вас олио или зехтин и задушаваме три връзки пресен лук и 1 глава чесън, нарязана на филийки. Добавяме супена лъжица брашно, като се запържи, следва и супена лъжица червен пипер.

Разбъркваме и добавяме предварително рендосани четири домата, част от бульона, в който са варени пушените кокали, морковите и бамята. Бульонът трябва да покрие ястието. Подправя се със 3 кубчета пилешки бульон, вместо сол, черен пипер.

Ястието се оставя да къкри на котлона 20 минути. Накрая, като се изключи котлона се подправя с една връзка копър, връзка магданоз и половин глава чесън нарязана на филийки. Да ви е сладко!

Бамята е един прекрасен зеленчук. Много хора не я оценяват достатъчно, поради нейната слузеста тъкан, но нейното високо съдържание на фибри е в полза на здравето. Бамята е богата на хранителни вещества, нискокалорична е и намалява риска от сърдечни болести, регулира кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Съдържа желязо, калций, манган и магнезий. Поддържа имунитета и контролира теглото и холестерола.

Насладете се на рецептата, която Ви предлагам.

Източник: Maria Ruseva от Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: