Начин на приготвяне
Пушените кокали се слагат да се сварят с 1 глава лук и 2 моркова. През това време половин килограм бамя се измива, отцежда се, полива се с 50 мл. оцет и 1 суп. л. сол. Разбърква се с ръце и се оставя половин час да престои, после се измива.
В тенджера сипваме предпочитано от вас олио или зехтин и задушаваме три връзки пресен лук и 1 глава чесън, нарязана на филийки. Добавяме супена лъжица брашно, като се запържи, следва и супена лъжица червен пипер.
Разбъркваме и добавяме предварително рендосани четири домата, част от бульона, в който са варени пушените кокали, морковите и бамята. Бульонът трябва да покрие ястието. Подправя се със 3 кубчета пилешки бульон, вместо сол, черен пипер.
Ястието се оставя да къкри на котлона 20 минути. Накрая, като се изключи котлона се подправя с една връзка копър, връзка магданоз и половин глава чесън нарязана на филийки. Да ви е сладко!
Бамята е един прекрасен зеленчук. Много хора не я оценяват достатъчно, поради нейната слузеста тъкан, но нейното високо съдържание на фибри е в полза на здравето. Бамята е богата на хранителни вещества, нискокалорична е и намалява риска от сърдечни болести, регулира кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Съдържа желязо, калций, манган и магнезий. Поддържа имунитета и контролира теглото и холестерола.
Насладете се на рецептата, която Ви предлагам.
Източник: Maria Ruseva от Българските ястия и рецепти